kawa z whiskey irish coffee

Kawa z whiskey (po irlandzku)

Prosta w przygotowaniu kawa, rozgrzeje w jesienne dni. A wszystko (jak głosi historia) dzięki Josephowi Sheridanowi, który w 1942 roku postanowił zaserwować zmarzniętym pasażerom zawróconego lotu, kawę z dodatkiem whiskey. I chyba im zasmakowała, skoro jest podawana w tak wielu lokalach do dzisiaj. Jak smakuje? Przekonajcie się sami 🙂

Składniki:

4 filiżanki gorącej mocnej kawy

3⁄4 szklanki śmietanki 30% (schłodzonej)

4 łyżeczki cukru (zwykły lub trzcinowy)

2 kieliszki whiskey

1 łyżka cukru pudru

2 łyżeczki wiórków kokosowych/startej czekolady do posypania

Przygotowanie:

  1. Mikserem ubij śmietankę z cukrem pudrem (na sztywno). Ubitą masę wstaw do lodówki.

  2. W rondelku podgrzej whiskey.

  3. Do alkoholu dodawaj partiami cukier i podgrzewaj, aż się rozpuści całkowicie (od czasu do czasu mieszaj).

  4. Do rondla wlej kawę, zamieszaj i zestaw z ognia.

  5. Zawartość rozlej do wysokich, wcześniej ogrzanych szklanek.

  6. Udekoruj bitą śmietaną i wiórkami kokosowymi/czekoladą. Podawaj od razu po przygotowaniu 🙂

________________________________________________________________________________________________

W zależności jakiego alkoholu użyjemy, możemy przygotować odpowiednik Irish coffee:

Russian coffee – z wódką
French coffee – z koniakiem lub brandy
Spanish coffee – z sherry

Próbowaliście takiej kawy?

Zdjęcie Izzie R na Unsplash

Dodaj komentarz